6 σημαντικά tips για να μην πάρεις βάρος αν κόψεις το κάπνισμα!

6 σημαντικά tips για να μην πάρεις βάρος αν κόψεις το κάπνισμα!

Η διακοπή του καπνίσματος συνοδεύεται για τους περισσότερους με αύξηση του βάρους το γεγονός αυτό δικαιολογείται από το ότι το τσιγάρο αφενός μειώνει την όρεξη αφετέρου κατά ένα μικρό ποσοστό ενισχύει το μεταβολισμό μας. Φυσικά, σημαντικό ρόλο, παίζει και το γεγονός ότι άτομα που ήταν χρόνια καπνιστές, κόβοντας το τσιγάρο, καλύπτουν τις ώρες τους… τρώγοντας.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να μην πάρειτε βάρος

1. Καλύψτε την πτώση του μεταβολισμού σας με γυμναστική
Αν γυμναζόσασταν, ενισχύστε ελαφρά την αερόβια άσκησή σας ή αν δεν γυμναζόσασταν ξεκινήστε τουλάχιστον να περπατάτε ή να κάνετε κάποια μορφή αερόβιας άσκησης σε καθημερινή βάση.
2. Προγραμματίστε καλύτερα τα γεύματά σας.
Βασικό πρόβλημα ενός τέως καπνιστή είναι το τσιμπολόγημα ως υποκατάστατο του τσιγάρου. Για το λόγο αυτό προσπαθήστε να έχετε όσο το δυνατόν πιο τακτικά γεύματα και αν είναι εφικτό και σε συγκεκριμένες ώρες.
3. Βάλτε τουλάχιστον 5 – 6 γεύματα και σνακ την ημέρα.
Το να τρώτε ανά 3–4 ώρες σας βοηθάει να είστε συνέχεια χορτασμένοι και να μην σκέφτεστε συνέχεια το φαγητό, ως εναλλακτικό του τσιγάρου. Φυσικά μιλάμε για υγιεινά γεύματα, με αρκετά φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, ελαφριά σάντουιτς.
4. Όταν θέλετε να τσιμπάτε να είστε προετοιμασμένοι
Έχετε στο ψυγείο ή και εκτός αυτού ψιλοκομμένα καρότα και αγγουράκια, χωρίς λάδι και αλάτι, κομμένα φρούτα, ούτως ώστε να τα έχετε stand by σε στιγμές αδυναμίας. Έτσι και σκοτώνετε το χρόνο τσιμπολογώντας και δεν παίρνετε πολλές θερμίδες.
5. Διώξτε τους πειρασμούς εκτός σπιτιού
Θερμιδογόνα σνακ όπως σοκολάτες, πατατάκια, γλυκά αποφύγετε να τα έχετε τουλάχιστον στην αρχή στο σπίτι. Έχετε σε ορατά σημεία υγιεινά σνακ όπως φρούτα, ημιάπαχα γαλακτοκομικά, μπάρες και σνακ δημητριακών, ανάλατους ξηρούς καρπούς.
6. Αυξήστε τις φυτικές ίνες στο ημερήσιο διαιτολόγιό σας
Βάλτε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τρόφιμα ολικής αλέσεως πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι τροφές αυτές σας χορταίνουν εύκολα, πιο γρήγορα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι βάλτε ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί, παξιμάδι, φρυγανιές όλα ολικής αλέσεως.

Εμείς σας υπενθυμίζουμε πως το να κόψετε το κάπνισμα είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας που τα 4 5 κιλά που ενδέχετε να πάρετε δεν θα πρεπε να αποτελούν λόγο για να μη το κάνετε, τα οφέλη είναι πολλά και άμεσα:
  • Μόλις 12 ώρες αφού σβήσεις το τελευταίο τσιγάρο, τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα σου πέφτουν στο φυσιολογικό.
  • Μέσα σε δύο εβδομάδες η κυκλοφορία και η λειτουργία των πνευμόνων σου βελτιώνονται.
  • Μέσα σε ένα χρόνο, ο κίνδυνος για καρδιοπάθεια έχει μειωθεί στο μισό απ’ όσο ήταν όταν κάπνιζες.

Κλέινωντας μην ξεχνάτε πως ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο για να καθαρίσει από την νικοτίνη. Μόλις περάσετε το πρώτο στάδιο της αποτοξίνωσης από το τσιγάρο, μην επαναπαυτείτε. Βρίσκεσαι στο πιο κρίσιμο σημείο. Συνεχίστε να ασκείστε κα να προσέχτε αυτά που τρώτε τουλάχιστον για τους πρώτους πέντε μήνες, μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Δώστε χρόνο στον οργανισμό σας να συνηθίσει τις αλλαγές.« Επιστροφή