Φράγμα του Πολυφύτου

Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο

Πληροφορίες

Φράγμα του Πολυφύτου

Ο Πολύφυτος βρίσκεται χτισμένος στην κατάφυτη  αγκαλιά των Πιερίων, και του Βερμίου στα όρια των νομών Κοζάνης- Ημαθίας. Το κλειστό τοπίο που δημιουργούν τα βουνά και το υδροηλεκτρικό φράγμα  που σχηματίστηκε από τα νερά του ποταμού Αλιάκμονα που μοιάζει με φιόρδ, εξασκούν μια άγρια, σαγηνευτική δύναμη. 
Οι μεγάλες ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα, και άρδευση επέβαλαν την κατασκευή,  υδροηλεκτρικού φράγματος το 1970. Το φράγμα είναι χωμάτινο και η μακρόστενη τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε έχει μήκος 30 χλμ, επιφάνειας 74 τετραγωνικών χιλιομέτρων και υδάτινου όγκου 2 δισ. κυβικών μέτρων. Η λίμνη κατέκλυσε 54.000 στρέμματα γης σε όλη την περιοχή Σερβίων και Βελβεντού. Το εργοστάσιο έχει τρεις στροβίλους συνολικής ισχύος 360 MW και ετήσια ενέργεια 584 εκατομμύρια κιλοβατώρες.

Η διαδρομή γύρω από το φράγμα είναι από τις ομορφότερες της περιοχής και γεμάτη εντυπωσιακές εναλλαγές τοπίων. Ακολουθώντας την συναντάς το χωριό Ίμερα με τους απέραντους ελαιώνες να  κατηφορίζουν προς το γαλάζιο της λίμνης δημιουργώντας ένα τοπίο διαφορετικό για τον τόπο, ιδιαίτερα όταν η στάθμη των νερών ανεβαίνει και σχηματίζονται ακόμη και μικρά νησιά.


Gallery