Πρέσπες

ο μεγαλύτερος εθνικός δρυμός της Ελλάδας

Πληροφορίες

Πρέσπες

Η περιοχή των Πρεσπών βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις χώρες: στην Ελλάδα, την Αλβανία και τα Σκόπια. Με την ονομασία Πρέσπες εννοούμε τις δύο λίμνες αλλά και την τριγύρω περιοχή που εκτείνεται έως τις κορυφές των βουνών που τις περικλείουν.

Μία μέρα στις Πρέσπες συνδυάζει το μαγευτικό τοπίο των λιμνών και του Εθνικού Δρυμού, επισκέψεις σε μνημεία και παραδοσιακούς οικισμούς, κολύμπι, περίπατο και ασυνήθιστες τοπικές γεύσεις.

Στις Πρέσπες θα δεις, θα νιώσεις, θα αφουγκραστείς πολλά. Επισκεφτείτε το βυζαντινό ναό του Αγ. Γερμανού στο ομώνυμο χωριό. Ο ναός χτίστηκε στις αρχές του 11ου αι.. Επισκεφτείτε το βυζαντινό ερειπωμένο ναό του Αγ. Αχιλλέιου στο ομώνυμο νησάκι. Χτίστηκε από το βούλγαρο τσάρο Σαμουήλ μετά το 986 και είναι το μεγαλοπρεπέστερο και επιβλητικότερο μνημείο των Πρεσπών.Από το χωριό Ψαράδες πάρτε καραβάκι ή κανό και πηγαίνετε στα ασκηταριά των μοναχών στα νησάκια και τα παραλίμνια σπήλαια. Στιο χωριό του Αγ. Γερμανού υπάρχει το Κέντρο Ενημέρωσης για την Πρέσπα. Επισκεφτείτε το και ενημερωθείτε για το υδροβιότοπο, τις καλλιέργειες της περιοχής, την ιστορία του τόπου και την τοπική οικονομία.
Στο ποτάμι του Αγίου Γερμανού ζει υποείδος πέστροφας, επίσης μοναδικό. Αμφίβια: έντεκα είδη (βατράχια, σαλαμάνδρες, φρύνοι, κλπ.). Σαύρες: εννέα είδη, χελώνες: δύο είδη, φίδια: δέκα είδη και θηλαστικά: σαράντα πέντε είδη (λύκος, βίδρα, αρκούδα, κουνάβι, ασβός, αγριόγισο, νυφίτσα κ.α) Στο χωριό Ψαράδες η προστατευμένη αγελαδίτσα (νάνος) με ύψος 1,10 μ. Στο Πλατύ ζει ο πελαργός, στην υψηλότερη φωλιά της Ευρώπης (950 μ.). 

Τα καταπράσινα δάση στολίζονται από βελανιδιές, ευθυτενείς πανύψηλες οξιές και τη «βόρεια» σημύδα. Η χλωρίδα της είναι πλούσια, Υπάρχουν χίλια εξακόσια χιλιάδες που έχει η Ελλάδα. Το κλίμα της Πρέσπας είναι γλυκό και ήπιο, μεταβατικό, μεταξύ μεσογειακού και ηπειρωτικού. Σε υψόμετρο περίπου 1.000 μ. (ενώ οι λίμνες 852 μ.). Παράγει όλα τα δημητριακά και κυρίως τα φημισμένα «Φασόλια Πρεσπών». Η Πρέσπα χαρακτηρίζεται και ως Νεραϊδότοπς καθώς είναι γεμάτη θρύλους, παραδόσεις και πλούσια λαογραφία. Υπάρχουν επίσης τριάντα περίπου βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί και μνημεία χτισμένα από το 10ο έως το 19ο αιώνα. Από τα παλαιότερα είναι η βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ο ναός του Αγίου Νικολάου (Πλατύ, 1591) και πολλά ασκητάρια και βραχογραφίες (1373 - 1452) στον όρμο των Ψαράδων και στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας. Οι «παραδοσιακοί οικισμοί» των Ψαράδων και του Αγ. Γερμανού, αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της περιοχής.

Για τις Πρέσπες έχουν ακουστεί πολλά. Για πολλούς καλύτερη εποχή είναι η Άνοιξη όμως Φθινόπωρο έιναι εξίσου όμορφα. Οι διαδρομές αποκτούν άλλο χρώμα ενώ τα τα πυκνά σύννεφα και η ομίχλη που φαίνεται πως προσπαθεί να καταπιεί όλο το τοπίο δίνουν μία άλλη οπτική στην περιοχή, σχεδόν δραματική. 






Gallery