Νεστόριο (Άνω και Κάτω)

Το χωριό του μαγικoύ βουνού

Πληροφορίες

Νεστόριο (Άνω και Κάτω)

Το Νεστόριο είναι κωμόπολη του νομού Καστοριάς της Μακεδονίας. Βρίσκεται σε απόσταση 28 χλμ. από την Καστοριά. Χωρίζεται σε Άνω Νεστόριο και Κάτω Νεστόριο. Το Κάτω Νεστόριο φτάνει μέχρι τον ποταμό Αλιάκμονα. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία.

Είναι έδρα του δήμου Νεστορίου, που περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα Νεστορίου, Κοτύλης, Κυψέλης και Πτελέας.

Στο Νεστόριο γίνεται κάθε καλοκαίρι, και συγκεκριμένα τα τελευταία Σαββατοκύριακα του Ιούλίου, το River Party, που περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις στα πλαίσια κατασκήνωσης όπου συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες. Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν, από τα παιδιά μεταναστών, που έρχονταν τα καλοκαίρια για διακοπές στο χωριό τους και, μη έχοντας άλλο τρόπο διασκέδασης, οργάνωναν μικρά πάρτυ στο ποτάμι. Με τα χρόνια οργανώθηκε περισσότερο, δημιουργώντας τον θεσμό των River Party που μιμήθηκαν σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας έκτοτε. Το Νεστόριο βρίσκεται σε μια πλαγιά του Γράμμου, σε υψόμετρο 890 μ. 

Ο Γράμμος, με την πιο «περήφανη» κορυφή του στα 2.520 μέτρα, είναι το τέταρτο μεγαλύτερο σε ύψος βουνό της Ελλάδας. Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Καστοριάς και «ενώνει» τον Νομό Καστοριάς με τον Νομό Ιωαννίνων καθώς επίσης και την Δυτική Μακεδονία με την Ήπειρο αλλά και την Ελλάδα με την γειτονική Αλβανία.

Από τις πλαγιές του πηγάζουν οι ποταμοί Αλιάκμονας και Σαραντάπορος. Απότομες χαράδρες, μικτά δάση, υποαλπικές λίμνες, πυκνή βλάστηση και σπάνια είδη του ζωικού βασιλείου (καφέ αρκούδα, ζαρκάδι, αγριογούρουνο, λύκος, βίδρα, αγριόγιδο, δρυοκολάπτης, χρυσαετός, ασπροπάρης, αρπακτικά πουλιά και άλλα είδη άγριας πανίδας) συνθέτουν το μεγαλείο του βουνού που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο όμορφες περιοχές της Ευρώπης.

Εδώ βρίσκονται οι αλπικές λίμνες Γκιστόβα και Άρρενες -σε υψόμετρο 2.400 και 2.192 μέτρων αντίστοιχα- στις οποίες ζουν σπάνια αμφίβια είδη Αλπικού Τρίτωνα, καθώς και το παρθένο δάσος Μπαρούγκα, ένα μικτό δάσος οξιάς, ελάτης και μαύρης πεύκης με ανοιχτούς βοσκότοπους, που παρουσιάζει ιδιαίτερη οικολογική, επιστημονική και αισθητική αξία και έχει ανακηρυχθεί «Μνημείο της Φύσης».

Στις παρυφές του, περικυκλωμένο από καταπράσινες εκτάσεις, τρεχούμενα νερά και σπάνιο φυσικό πλούτο, σχηματίζεται ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς – ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν αξέχαστες εμπειρίες στη μεγαλόπρεπη φύση. Μετά από πρόσφατες καταγραφές της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας αλλά και των σπάνιων τύπων οικοσυστημάτων που φιλοξενεί, ο Γράμμος συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα σημαντικότερα καταφύγια των πουλιών και της αρκούδας και εντάσσεται στο Δίκτυο Natura  2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 
Το Κάστρο Νεστορίουάστρο

 μια φυσική ακρόπολη ανατολικά του Νεστορίου, σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα. Από την αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους έπαιξε σπουδαίο ρόλο, προστατεύοντας την περιοχή από τις επιδρομές. Είναι ένας εκτεταμένος αρχαιολογικός χώρος που περιμένει τον ανασκαφέα του. Η θέα από ‘δω κόβει την ανάσα.


Ο Κόκκινος Βράχος Νεστορίου

 στην είσοδο του Νεστορίου. Σύμφωνα με το μύθο, το χρώμα του προήλθε από το αίμα του φτερωτού αλόγου που έπεσε εκεί, τυφλωμένο από το Δία. Μια άλλη παράδοση υποστηρίζει πως η σπηλιά στη βάση του ήταν κάποτε η φωλιά ενός τεράστιου φιδιού που προστάτευε την περιοχή.


Ο Χάρος της ΚοτύληςΧάρος της Κοτύλης

ο περίφημος όσο και εντυπωσιακός απόκρημνος βράχος ύψους 130 μέτρων, δίπλα στο ομώνυμο χωριό. Χρωστά το όνομα του στις φονικές μάχες που έγιναν εδώ κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.


Το εντυπωσιακό φαράγγι του Αλιάκμονα

με τις κάθετες ορθοπλαγιές, την υπέροχη βλάστηση και τους εκπληκτικούς μαιάνδρους του νερού.


 

Ο καταρράκτης της Τσούκας

στο μοναστήρι των Ταξιαρχών «της Τσούκας» κοντά στην Αγία Άννα και τη διπλανή σαγηνευτική κοιλάδα των «Στενών».