Άργος Ορεστικό

η Εύρωστη κωμόπολη...

Πληροφορίες

Άργος Ορεστικό

Το Άργος Ορεστικό είναι κωμόπολη στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας και εντάσσεται διοικητικά στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. 

Η περιοχή παρουσιάζει πολύ μεγάλο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον για τα κλασικά και ρωμαϊκά της ευρήματα. Θεωρείται κοιτίδα του αρχαίου Μακεδονικού Κράτους. Ήταν το κέντρο των Ορεστών Μακεδόνων, οι ηγεμόνες των οποίων πίστευαν ότι κατάγονταν από την ομώνυμη πελοποννησιακή πόλη. Σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομά του από τον Ορέστη, ο οποίος μετά τον φόνο του πατέρα του Αγαμέμνονα κατέφυγε στην περιοχή. Η λέξη Άργος έχει πελασγική προέλευση και συναντάται σε πολλές περιοχές του ελλαδικού χώρου. Το Ορεστικόν Άργος ήταν η πρωτεύουσα της αρχαίας Ορεστίδος, μιας επαρχίας της Άνω Μακεδονίας. Με βάση τα αρχαιολογικά δεδομένα, όλοι σήμερα οι ερευνητές ταυτίζουν ανεπιφύλακτα την πόλη με τα ερείπια που σώζονται στην τοποθεσία «Αρμενοχώρι», που βρίσκεται πολύ κοντά στη σημερινή ομώνυμη κωμόπολη. Φαίνεται ότι κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς ανατολάς, άποικοι από την πόλη ίδρυσαν ένα άλλο Άργος Ορεστικόν στις απόμακρες σκυθικές στέππες.

Σε απόσταση 15 χλμ. από το Άργος Ορεστικό, στην περιοχή του Νοστίμου - Ασπροκκλησιάς, βρίσκεται ένα απολιθωμένο δάσος η ηλικία του οποίου υπολογίζεται σε 15-20 εκατομμύρια χρόνια. Tα απολιθώματα εκτίθενται στο Μουσείο Παλαιοντολογίας & Παλαιοβοτανικής στο Νόστιμο.

Στο χωριό Αμμουδάρα βρίσκονται Ιαματικά Λουτρά, που σύμφωνα με μελέτες έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Το Υδροθεραπευτήριο βρίσκεται σε μία πανέμορφη τοποθεσία, 2,5 χιλιόμετρα έξω από το Άργος και λειτουργεί από τις αρχές του Ιουνίου μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου, υπό την αρμοδιότητα της Δημοτικής Επιχείρησης Τουρισμού του Δήμου Ορεστίδος.

Στο βόρειο άκρο της πόλης βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2010 και στεγάζει τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.

Στις θέσεις Αρμενοχώρι και Παραβέλα, 2 χλμ. βόρεια της πόλης, στον δρόμο προς Μανιάκι, βρίσκονται τα τείχη της ρωμαϊκής Διοκλητιανούπολης. Στην Παραβέλα διεξάγεται από το 2009 Πανεπηστημιακή Ανασκαφή υπό τη διεύθυνση των επίκουρων καθηγητών κλασικής αρχαιολογίας Δημήτρη Πλάντζου (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Δημήτρη Δαμάσκου (Πανεπιστήμιο Πατρών).

Στα τέλη του 3ου μ.Χ. αιώνα η πόλη ξαναχτίστηκε από τον Διοκλητιανό, οχυρώθηκε με ασβεστόχτιστο τείχος και μετονομάστηκε Διοκλητιανούπολη. Στα ευρήματα της περιοχής συγκαταλέγονται το ίχνος της τραπεζοειδούς οχύρωσης με τους πύργους, ρωμαϊκό κτίσμα, τρεις παλαιοχριστιανικές βασιλικές, αγροτικές επαύλεις και παλαιοχριστιανικοί τάφοι, κυρίως στη θέση Παραβέλα, όπου διενεργούνται ανασκαφές. Μια επιγραφή που βρέθηκε εδώ, αναφέρει μια απόφαση από το Κοινόν των Ορεστών. Το Κοινό των Ορεστών αποτελούσε ένα είδος αυτόνομης συμπολιτείας των πόλεων της περιοχής κατά τη ρωμαιοκρατία. Σ` αυτή την επιγραφή το κράτος της Ορεστίδος, κάνει μια αφιέρωση σ` ένα Ρωμαίο αυτοκράτορα τον Κλαύδιο. Ακόμη, έχουν βρεθεί δύο ψηφιδωτά στις θέσεις Μπουφάρι και Πλινθοποιία. Επίσης, λείψανα αρχαίας εγκατάστασης έχουν εντοπιστεί στο ύψωμα «Πίκρη», που βρίσκεται περίπου τρία χιλιόμετρα ΒΔ του Άργους, στο δρόμο προς Χιλιόδεντρο και ακριβώς πλάι στο ομώνυμο ρέμα. Περί το τέλος του 3ου ή 4ου αι.μ.Χ η Διοκλητιανούπολη δέχτηκε επιδρομές Γοτθικών πληθυσμών και ερημώθηκε. Οι περισσότεροι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στην Καστοριά που ιδρύθηκε τον 5ο αι.απο τον Ιουστινιανό, αλλά πιθανότατα συνέχισε να υπάρχει ως μικρή εγκατάσταση την Πρωτοβυζαντινή Εποχή. Η σύχρονη πόλη δημιουργήθηκε κατά τον 15ο αι. και στην Τουρκοκρατία ονομαζόταν Χρούπιστα. To 1598 μαρτύρησε στην κωμόπολη ο Μάρκος Πέτρου Μαρκούλη, επειδή αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει. Στην επανασταση του 1821 ο οπλαρχηγός Ευάγγελος Σπανός υπήρξε από τους πρωτεργάτες της εξέγερσης των κατοίκων. Κατά το Μακεδονικό Αγώνα οι κάτοικοι του Άργους αγωνίστηκαν για την ελευθερία, με σημαντικότερους Μακεδονομάχους τους Αναστάσιο Γκίνη, Αθανάσιο Νάσκο (καπετάν Φλώκας), Αχιλλέα Ζηκούλη (καπετάν Κοκοφύνας), Ναούμ Σπανό και τον ιερέα Ιωάννη Σπανό ("Παπαγιαννάκη"). Τελικώς, η πόλη απελευθερώθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1912 από το ελληνικό ιππικό, με επικεφαλής τον Ι. Άρτη. Οι κάτοικοι της πόλης συμμετείχαν στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους του 20ου αι., όπως και στον Εμφύλιο Πόλεμο. Σήμερα, αποτελεί μια εύρωστη κωμόπολη, που αναπτύσσεται οικονομικά και δημογραφικά.


Gallery