Ενυδρείο Καστοριάς

Το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων

Πληροφορίες

Ενυδρείο Καστοριάς

Το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού των Βαλκανίων άνοιξε στις 3 Ιουλίου του 2012 τις πύλες του σε ένα διώροφο κτίριο 450 τετραγωνικών μέτρων και υπόσχεται να χαρίσει μοναδικές στιγμές στους φυσιολάτρεις. Επιστήμονες και φορείς επισημαίνουν  ότι σκοπός του ενυδρείου είναι να σταλεί ένα ξεκάθαρο περιβαλλοντικό μήνυμα για την προστασία των υδατικών οικοσυστημάτων που μαστίζονται από την υποβάθμιση και τη ρύπανση. Ταυτόχρονα, θα επιδιώξουν να αφυπνιστεί περαιτέρω η νέα γενιά για την ανάγκη διαφύλαξης των φυσικών πόρων της χώρας.

Το ενυδρείο προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα για μικρούς και μεγάλους, αποτελώντας ταυτόχρονα μια όαση γνώσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σχετικά με τα ζητήματα των ψαριών του γλυκού νερού και των άλλων ειδών. Το ενυδρείο αποτελείται από 49 αναπαραστάσεις υγρών οικοτόπων. Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα δύο μεγαλύτερα εκθέματα, της λίμνης Καστοριάς και του ποταμού Αλιάκμονα. Η δεξαμενή που αναπαριστά τη λίμνη της δυτικής Μακεδονίας έχει έκταση 45 τετραγωνικά μέτρα, ενώ η άλλη δεξαμενή, του μεγαλύτερου ποταμού της χώρας, εκτείνεται σε 14 τετραγωνικά μέτρα.

Τα δικά τους μικρότερα εκθέματα κατέχουν τα λιμναία οικοσυστήματα της Πρέσπας, της Βεγορίτιδας, της Τριχωνίδας, της Κερκίνης, καθώς και της Βόλβης. Παράλληλα, έχουν διαμορφωθεί άλλες πέντε αυτόνομες δεξαμενές που αναπαριστούν κυρίως την ιχθυοπανίδα των ποταμών: του Αλμωπαίου στη Μακεδονία, του Αραχθου και του Λούρου της Ηπείρου, του Βουραϊκoύ στην Αχαΐα και του Γεροπόταμου στο Ηράκλειο Κρήτης.

Μέσα στα ενυδρεία βρίσκονται περισσότερα από 38 είδη ενδημικών και αυτόχθονων ψαριών του γλυκού νερού, όπως οι πέστροφες, οι κυπρίνοι, οι τούρνες, οι πλατίκες και οι γουλιανοί, καθώς και άλλα υδρόβια είδη όπως οι νεροχελώνες, τα χέλια και οι σαύρες Τρίτωνες.

Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει και αρκετά από τα ενδημικά είδη που κολυμπούν ανέμελα στις δεξαμενές της εγκατάστασης, όπως τo ασπρόψαρο της Ηπείρου, o λουρογοβιός, η πελοποννησιακή και η μακεδονική μπράνα, η βαλκανική μπριάνα, το τυλινάρι, ο ποταμοκέφαλος του Μοριά και της Παμβώτιδας Ιωαννίνων.

Το καμάρι του ενυδρείου, όμως, είναι ο οξύρρυγχος, που φιλοξενείται στο δικό του «διαμέρισμα». Το είδος αυτό, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ειδών, χαρακτηρίζεται ως κρισίμως κινδύνευον. Το σπάνιο ψάρι είναι γνωστό για τα αβγά του, από τα οποία παράγεται το πανάκριβο μαύρο χαβιάρι.

Γι’ αυτό τον λόγο αλιεύεται σε μεγάλες ποσότητες χωρίς κανέναν έλεγχο, με αποτέλεσμα σήμερα να κινδυνεύει να εξαφανιστεί. «Αυτό το ξεχωριστό είδος με το καρχαριοειδές σχήμα ζει και αναπαράγεται, σε μικρούς όμως πληθυσμούς, στον ποταμό Λούρο της Πρέβεζας, στη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων, καθώς και στον ποταμό Εβρο στη Θράκη»

 


Gallery


Video